Atletiekclub T.A.C.T

Cadetten
12 - 14 jaar

Benjamins

De benjamins trainen samen en worden bij voorkeur opgesplitst in kleinere groepjes.

Er wordt hier heel veel gebruik gemaakt van spelvormen. Basistechnieken van verscheidene disciplines worden in deze spelvormen verwerkt. De atleetjes verwerven zo de beginselen van een correcte bewegingsuitvoering over de disciplines heen.
De trainingen bestaat uit een opwarming, loslopen, kan op de piste of grasveld gebeuren. De loopscholing en versnellingen brengen ons bij de kerntraining, die wordt gevolgd door de cooling down.

Plezier beleven op training staat centraal.

Pupillen

Pupillen trainen samen in één groep. 2de jaars pupillen die aan wedstrijden deelnemen maken soms deel uit van de groep 1ste jaars miniemen.

In een speels aanbod van atletiekgerichte spelvormen leggen we het accent op snelheid en uithouding. Hiervoor bieden we initiatie in een breed gamma van atletiekdisciplines aan. De nadruk ligt op het aanleren van verscheidene basistechnieken in het lopen, springen en werpen d.m.v. spel- en oefenvormen. Ook wordt er uitleg over het belang van een goede opwarming, stretching en cooling down gegeven.

Vormspanning wordt aangeboden om tot een goede lichaamshouding te bekomen.
Het goed kunnen functioneren in groep is ook een belangrijk aandachtspunt. Bv. Samen helpen het gebruikte materiaal opruimen en in gesloten groep opwarmen en uitlopen.

Miniemen

Deze groep traint al in functie van wedstrijden. Er wordt aangemoedigd om deel te nemen aan wedstrijden. Zij nemen deel aan de door de club op voorhand opgestelde wedstrijdkalender. De resultaten zijn van ondergeschikt belang. De trainingen waar zijn aan deelnemen bestaan uitsluitend uit oefenvormen en zijn of algemeen, of specifiek disciplinegericht.

Vormspanning en kracht met eigen lichaamsgewicht, coördinatie en lenigheid krijgen extra aandacht.

Cadetten

Eén groep cadetten traint op spurt/horden, een andere grotere groep gaat voor uithouding, halve fond en fond. Er wordt ook regelmatig, afwisselend spring- en werptraining aangeboden.

De ontwikkeling van de basisvaardigheden in verschillende atletiekdisciplines kan al meer discipline gericht gebeuren.

Van cadetten wordt verwacht dat zijn op zelfstandige basis kunnen trainen. Zij krijgen hiervoor ook een trainingsschema. In het jaarplan krijgen zij inspraak over belangrijke trainingsdoelen die zij willen halen. Dit op lange en korte termijn.

Atleten die voor spurt/horden/springen/werpen kiezen, werken tijdens de wintermaanden vooral aan algemene conditie- en krachttraining. Er is vooral aandacht voor buikspieren, rug, stabiliteit, sprongkracht en looptechniek.
Tijdens de zomermaanden wordt er vooral wedstrijd gericht getraind.

Voor uithoudingsatleten moet de aerobe uithouding voldoende groot zijn. Beginselen van interval gericht trainen worden in het trainingsschema opgenomen en de looptechniek wordt verfijnd. De trainingen zijn wedstrijdgericht, specifieker en met detail voor een goede technische uitvoering.